Invloed van de mens

Op deze pagina worden de negatieve invloeden van de mens op de biodiversiteit besproken en onderaan vind je een quiz over het onderwerp biodiversiteit, deze zeker niet vergeten te maken!

Enkel de belangrijkste bedreigingen worden besproken, deze zijn:

  • Overbevissing
  • Ontbossing
  • Versnippering van leefgebieden
1. Overbevissing
Als in een bepaald gebied te veel vis wordt gevangen en daardoor de vissoort in dat gebied dreigt te verdwijnen spreken we van overbevissing

Figuur 13: vissersboot met grote sleepnetten (16)
Hier zijn verschillende oorzaken van. Er zijn steeds meer vissersboten die uitvaren maar zij zijn ook steeds beter uitgerust: de netten zijn groter geworden en we hebben technologische hulpmiddelen zoals radars en satellieten zodat scholen vis gemakkelijker opgespoord kunnen worden.






Figuur 14: schildpad gevangen in net (17)




De grote netten hebben nog twee andere negatieve gevolgen: er raken andere dieren zoals zeeschildpadden in verstrikt en ze slepen over de zeebodem waardoor de schuil- en voortplantingsplaatsen van vissen worden vernietigd.





Figuur 15: ontbossing van het tropisch regenwoud (18)

2. Ontbossing
Bossen worden om verschillende redenen gekapt. Dit kan zijn om omgevormd te worden tot landbouwgebied en het hout wordt ook gebruikt voor het bouwen van huizen of maken van meubilair. Verder is het in de meeste ontwikkelingslanden ook nog de belangrijkste brandstof.
Als op die manier grote oppervlakten bos verdwijnen spreken we van ontbossing.
Deze ontbossing verschillende gevolgen voor het milieu en daardoor ook voor de biodiversiteit:





  • Droger klimaat en drogere bodem: dit komt doordat bomen een belangrijke rol spelen in de circulatie van water in de natuur. Ze nemen water op via hun wortels en geven het langzaam terug af door verdamping via hun bladeren. Dit zorgt voor een vochtige lucht. Als dit wegvalt ontstaat er dus een droog klimaat.


Figuur 16: bodemerosie (19)
  • Bodemerosie: wortels van bomen zorgen ervoor dat de bodem een vaste structuur krijgt. Als de bomen weg zijn en er veel regen valt spoelt de bovenste mineraalrijke grondlaag weg. Zonder deze mineralen is het ook veel moeilijker voor nieuwe zaden om te kunnen ontkiemen.
  • Overstromingen: doordat er veel modder wegspoelt in rivieren raken deze dichtgeslibd en ontstaan er veel meer overstromingen.





3. Versnippering van leefgebieden
Biotopen worden steeds meer bebouwd en wegen worden kriskras aangelegd door het natuurlijk landschap. Hierdoor raakt een leefgebied voor planten en dieren snel onderverdeeld in verschillende stukken. Voor sommige soorten is het ook moeilijk om van het ene naar het andere leefgebied te trekken, denk maar aan de padden die je regelmatig de straat ziet oversteken. Dit is echter een gevaarlijke onderneming voor de padden. Hierdoor verkleint de kans op voortplanting en vergroot de kans op het ontwikkelen van ziektes binnen de soort. De biodiversiteit zal dus als gevolg dalen.




Biodiversiteit